Лошите практики: какво НЕ търсят търсачките 

При оптимизацията на търсещите машини, е важно да се спазват балансирани и естествени методи за подобряване на видимостта на уебсайта в резултатите от търсене. Прекаленията могат да доведат до нежелани последици и дори да доведат до негативни резултати в търсачките като Google. Вместо да се впускате в съмнителни практики за SEO, като например натрупване на ключови думи, генериране на нежелани линкове или дублиране на съдържание, е по-добре да се фокусирате върху качественото съдържание и природното развитие на линковете. Тези подходи осигуряват устойчиво и дългосрочно подобрение на ранкинга на уебсайта в търсачките.

Пренасищане с ключови думи

Пренасищаването с ключови думи е един от класическите грешки в SEO, която може да навреди на уебсайта ви. Предишните методи, където ключовите думи бяха натрупвани в текста, вече не са толкова ефективни. Google се развива и променя, като се фокусира повече върху контекста и смисъла на съдържанието, отколкото на ключовите думи.

Днес качественото съдържание, което предоставя релевантна информация и отговаря на въпросите на потребителите, е от първостепенно значение за успешната SEO стратегия. Такова съдържание има по-голям шанс да се споделя и да се добавят линкoвe от други уебсайтове, което води до по-добри показатели за търсачките.

Затова, вместо да се фокусирате изцяло върху ключовите думи, се насочете към създаването на уникално и полезно съдържание, което привлича вниманието на потребителите и ги убеждава да останат на вашата страница. Това не само ще подобри видимостта на вашия уебсайт в търсачките, но и ще увеличи ангажираността на потребителите и тяхното доверие към вашия бранд.

При оптимизацията на търсещите машини важи с пълна сила правилото „много хубаво не е на хубаво“.
Лошите практики: какво НЕ търсят търсачките  2

Прекомерен обмен или купуване на линкове

Прекомерният обмен или покупка на линкове – link building може да нанесе сериозни щети на вашата уебстраница. Този метод вече не се смята за етичен или ефективен в съвременния свят на SEO.

Търсачките като Google използват сложни алгоритми, които могат да разпознаят фалшивите или неестествени линкове, което може да доведе до негативни последици за рангирането на вашия сайт. Вместо да се фокусирате върху количество, по-добре се насочете към качеството на линковете.

Истинската стойност идва от авторитетни сайтове във вашата ниша, които предоставят висококачествени линкове към вашия сайт. Тези линкове не само увеличават видимостта на вашата уебстраница в търсачките, но и утвърждават авторитета и доверието към вашия бранд.

Вместо да се опитвате да създадете цяла ферма от линкове, инвестирайте време и усилия в изграждането на дългосрочни и взаимно изгодни връзки с авторитетни уебсайтове във вашата индустрия. Това не само ще подобри SEO резултатите ви, но и ще поддържа дългосрочен успех на вашия онлайн бизнес.

Избягвайки досадните реклами като стратегия за подобрение на потребителското изживяване

Избягването на досадни реклами е от съществено значение за запазване на качеството на потребителското изживяване. Прекалено натрапчивите реклами могат да отведат вниманието от съдържанието на уебсайта и да навредят на неговата функционалност. Изскачащите реклами, които заграждат достъпа до информацията или налагат принудителни препратки, могат да доведат до загуба на потребители и недоволство. Поставянето на интересни и релевантни реклами, които не нарушават потребителското изживяване, е от съществено значение за успешната експлоатация на уебсайта. В крайна сметка, удовлетворените потребители ще бъдат по-склонни да се върнат отново и да споделят вашия сайт с други.

Други характерни често допускани грешки

  • Заставки за мобилни приложения – ако представите на мобилните посетители реклама на цял екран да изтеглят приложението Ви, Google ще Ви разглежда вече като неприятелски настроени за мобилната среда, тъй като скривате значително количество съдържание при преминаването от страницата с търсените резултати. Това не засяга други видове заставки. Като алтернатива на заставките за инсталиране на приложения, браузърите предоставят начини за насърчаване на приложения, които улесняват употребата на мобилната среда. 
  • Дублирано съдържание – ако Google открива две еднакви части от съдържание, независимо дали са на Вашия сайт, или на друг, за чието съществуване дори не подозирате, Google ще индексира само една от тези страници. Вие трябва да знаете, че съществуват т. нар. scraper сайтове, които крадат съдържанието Ви автоматично и го преиздават като свое собствено. Затова е необходимо да следите ранкирането на Вашия уебсайт и да вземете мерки, ако откриете копирано съдържание от Вашите страници. 
  • Скрит текст и линкове – има начини да се манипулира класирането, които потребителите могат никога да не забележат, но Google вероятно ще ги намери и ще Ви накаже за тях. Стойте далеч от използване на бял текст на бял фон, позициониране на текст извън екрана, определяне на размера на шрифта до нула и скриване на линк в един знак като точка или запетайка. 
4.6/5 - (118 votes)
Comments
  • Важна информация! Благодаря за споделянето!

  • Благодаря за полезния пост! Никога не е лошо да знаем какво да избягваме при оптимизация за търсачки.

  • Добре е да се знае какво НЕ трябва да правим за да избегнем нежелани резултати при оптимизацията за търсачки. Благодаря за информацията!

  • Полезна статия за това какви лоши практики да избягваме при оптимизацията за търсачки. Благодаря за споделената информация!

Comments are closed.